scadere in greutate

Scadere in greutate, Medic Nutritionist Bucuresti

 

 

Intotdeauna am avut o greutate optima; puteam manca ciocolata sau paine fara sa-mi fac griji. Dar a intervenit maternitatea si perioada de alaptare, care au dat o alta conformatie trupului meu, deloc agreabila.
Scaderea in greutate se impunea!

 

Citisem pana atunci diverse cercetari stiintifice, tratate, studii clinice ale unor medici nutritionisti sau specialisti in domeniul alimentatiei, fiindca nutritia ma pasiona. Am stiut mereu ca alimentatia este una din sursele noastre prin care ne cream si amplificam forta vitala. La fel ca si gandirea. Am devenit propriul meu medic nutritionist.
In doua luni am reusit o scadere in greutate de 8 kilograme, cate un kilogram pe saptamana. Mi-am recapatat vitalitatea fizica si psihica, greutatea optima, increderea de sine, aveam mai multa forta si putere sa fac fata tuturor activitatilor, unele chiar solicitante.

 

Asa incat pot sa afirm ca suntem ceea ce mancam.
Fiecare dintre miile de miliarde de celule ale organismului nostru solicita zilnic o anumita cantitate de nutrienti pentru a functiona in mod optim. Orice modificare in alimentatie ne schimba viata, iar schimbarile pot fi majore: tonus fizic si psihic mult imbunatatite, acuitate mentala, scadere in greutate si mentinerea unei greutati optime, apetit sexual, somn odihnitor si o stare de sanatate generala.

 

Consecintele unei alimentatii nesanatoase:
-scaderea capacitatii de concentrare, hiperactivitate si chiar agresivitate
-stare de oboseala sau sindromul de oboseala cronica, nivel scazut al respectului de sine, performante fizice si mentale scazute
-riscul aparitiei depresiilor si a oscilatiilor de dispozitie
-cresterea in greutate pana la aparitia obezitatii, factori de risc in patologia cardiovasculara, pentru diabetul zaharat, bolile degenerative, cancer, infertilitate
Exista studii care estimeaza ca o treime din cazurile de cancer ar putea fi prevenite prin schimbari ale regimului alimentar si ca tratamentul cancerului ar trebui sa considere in mod esential programul de nutritie al pacientilor. 
-riscul aparitiei afectiunilor cardiovasculare, osteoarticulare, hepatice, digestive, renourinare, genitale, hormonale
-scaderea eficientei sistemului imunitar.

 

Majoritatea dietelor nu functioneaza pentru ca se bazeaza pe restrictii in consumul anumitor principii alimentare si vizeaza o scadere in greutate rapida. Pe termen lung insa se pun la loc kilogramele pierdute avand consecinte nefaste pentru organism.

 

Sa va dau un exemplu: acizii grasi esentiali. Organismul nu-i poate sintetiza si ii aduce prin aport exogen. Care este rolul lor? Ard grasimile. Se gasesc in cantitati mari in seminte, nuci, oleaginoase si mai putin in unele legume si vegetale verzi. Dar organismul poate extrage acizii grasi esentiali din aceste alimente doar printr-o foarte buna mestecare.

 

Va propun un program de nutritie ca mod de viata prin care sa obtineti atat o scadere in greutate pana la greutatea optima, cat si ameliorarea afectiunilor potentiale sau existente si imbunatatirea starii de sanatate.
O alimentatie sanatoasa este calea spre o stare generala de bine.